Siófokig utaztunk, hogy megcsodáljunk a Balaton téli arcát

A legtöbb ember nem szereti a telet, mert ez egyet jelent a hideg, zord, szürke, szeles és olykor esős napokkal. De szerintem az egyik legvarázslatosabb évszak, mert amikor viszont leesik a hó, akkor egy csodás téli mese elevenedik meg mindenhol. Persze a nagy városokban hamar elolvad, és a forgalom miatt nem tud maradandó lenni, de ha van szerencsénk ebben az időszakban eljutni a természetbe, akár egy szebb hegységbe, akkor lélegzet tátva figyelhetjük ahogy a puha, csillogó hó betakar mindent.

Ahogy rálépünk a frissen leesett hóra, és ahogy elkezd ropogni a talpunk alatt, szerintem mindenkinek a gyerekkori emlékek jutnak eszébe. Amikor még nem volt olyan ritka a fehér Karácsony, amikor alig vártuk hogy elővegyük a szánkónkat és meginduljunk a közeli dombra a barátainkkal.

Ezt a csodás élményt nemrég újra átélhettük, amikor is az egyik barátunk ajánlásával ellátogattunk a Balatonra. Egész pontosan ajánlott nekünk egy remek siófoki apartmant, amely közvetlenül a Balaton parton fekszik, és amely erkélyéről elképesztő látvány tárul elénk. A Balaton amúgy is gyönyörű minden évszakban, de talán kevesebben látogatnak el ide télen. Pedig a befagyott tó jege, és körülölelő havas táj, ugyanolyan szemet gyönyörködtető, mintha nyáron csodálnánk a naplementét.

Ha már ott jártunk, arra gondoltunk hogy kedvezünk kedvenc téli elfoglaltságunknak és keresünk egy jó kis túraútvonalat. Mivel azonban Siófokon nincsenek hegyek, ezért ellátogattunk az északi-partra, ahol viszont újra ámulatba estünk a téli erdő látványától.

Különösen nyugtató hatása van, amikor elindulsz a hófehérre festett erdőben, és csak a friss hó ropogását hallgatod, néhány madárhang kíséretében. Teljesen átszellemült ilyenkor az ember, a hideg simogatja az arcod, és pár óra után pedig jól esik az a mély fáradtság, amely rád tör néhány órás séta után.

A túra után visszatértünk az apartmanunkba, ahol egy forró fürdő után kiültünk az erkélyre megcsodálni még utoljára a befagyott Balaton vizét. Nagyon jót aludtunk ezt követő éjszaka, fantasztikusan kényelmes volt a szobánk, szükségünk volt már egy ekkora kikapcsolódásra.

Meg is beszéltük, hogy máskor is visszalátogatunk télen Siófokra, mert a nyári pezsgés után, teljesen már arcát mutatja ilyenkor a Balaton környéke.