Légkondi árak beszereléssel: új klímát vesz egy barátom

Nagyon fontos szerintem, hogy tisztában legyünk azzal, ami a világban történik. Én ezért gyakran olvasom a híreket, és emiatt nézem a híradót is. De ha tragédiák sorozatáról szól az egész, akkor bevallom, hogy mindig el szoktam kapcsolni, mert szerintem az ember egy idő után telítődik a rossz hírekkel, és nem tesz jót a lelkemnek, ha fél órán keresztül csak szörnyűségeket hallok, és hát sajnos elég sok rossz dolog történik. De szerencsére nem csak bajok vannak, sok pozitív dolgot is lehet hallani. Annak például kifejezetten szoktam örülni, ha valami pozitív változásról hallok, legyen szó akár itthoni eseményről, vagy külföldiről. Mostanra már annyira hozzászoktam a híradókhoz – mert hát tinédzser koromban annyira nem foglalkoztattak ezek a dolgok -, hogy előfordul, hogy még a sport híreket is nagy érdeklődéssel hallgatom. De a kedvenc részem továbbra is az, amikor – általában a híradók végén – bejelentenek valami nagyon aranyos és pozitív dolgot, például, hogy egy újabb kis állat született. Különösen akkor szoktam örülni, ha egy veszélyeztetett állatfajról van szó. Az egyetlen dolog, amin nagyon fel tudom bosszantani magam, azok a politikai hírek, és már pedig ezekkel tele van az összes híradó. Persze, nagyon fontos téma, de azért jobban díjaznám, ha nem erről szólna az egész. A végzettségemből adódóan eléggé kritikus szemmel szoktam figyelni a híradásokat, és szerintem a tájékoztatás nem mindig megfelelő, vagy nem elég széleskörű. De persze, ez nem az én dolgom.

De nem csak a hírekből szoktam tájékozódni, hanem a barátaimtól is. Nagyon sok érdekes dolgot hallottam már tőlük az évek során, és az biztos, hogy a legjobb tippeket tőlük szoktam kapni. Ajánlottak már nekem pályázati lehetőséget is például, de ha valahol van valami nagy akció egy olyan termékre, amire nekem éppen szükségem van, akkor ezekről általában tőlük szoktam értesülni. Ez az előnye annak, ha az ember mindent megoszt a barátaival. Meg hát én alapból is a több szem többet lát elv híve vagyok.

De legutóbb én segítettem az egyik barátomnak hozzájutni egy légkondihoz. Mesélte, hogy szeretne venni egyet, és ha látok valami jó akciót, vagy esetleg „szembejön” velem egy jó klíma szerelő, akkor mindenképpen szóljak neki. Azt viszont nem gondoltam volna, hogy egy olyan szolgáltatót fogok találni, ahol mind a kettő megvan: a légkondi is és a szerelő is.

Teljesen véletlenül találtam rá a klima-szereles.hu weboldalára, ami – bár a honlap nevéből már kitalálható – egy klíma berendezésekkel foglalkozó weboldal. Az első, amit megnéztem, azok a légkondi árak voltak, mert hát legyünk őszinték, ez egy mérvadó szempont, tekintve, hogy nem pár ezer forintos tételről van szó. És meglepve tapasztaltam, hogy csupa-csupa akciós árral találtam szembe magam.

De ami még meglepőbb volt, az az, hogy a honlapon feltüntetett légkondi árak, tartalmazzák a klíma beszerelést is. Vagyis ez ugye azt jelenti, hogy nem szükséges külön szerelőt fogadni, és külön fizetni még a beüzemelésért is, mert itt egy helyen meg lehet kapni a klímát és a szolgáltatás is. Ez a gyakorlatban egyébként úgy néz ki, hogy először meg kell rendelni magát a klímát, és ha ezt visszaigazolták, akkor fel is kerül az ügyfél a „szerelési listára”, mert hát természetesen azért van itt is egy sorrend, a megrendelés szerint.

Visszatérve egy kicsit a légkondi árakra: a legdrágább klíma, amit láttam, az egy Bosch márkájú légkondi, és 375.000 forintba kerül, de hangsúlyozom, hogy ebbe az összegbe, már a beszerelés is beletartozik. Ez egy 7kW-os klímaberendezés, aminek van például többek között alvó és takarékos üzemmódja, de még turbó fokozata is. Ami viszont igazán meglepett, hogy a legolcsóbb elérhető klíma az csak 200.000 forintba kerül. Ez azért volt meglepő, mert nem gondoltam, hogy létezik ilyen árban klíma, és persze nem vagyok otthon annyira a légkondi árakban, de ahogy utánajártam, ez nagyon is jó árnak számít. Főleg úgy ugye, hogy nem kell még külön fizetni a beszerelésért.

A légkondi árak természetesen attól függnek, hogy milyen márkájú és teljesítményű berendezést szeretnénk venni, hiszen ugyan az a termék és ugyanaz a típus is többféle teljesítménnyel elérhető. És persze, nem csak az említett Bosch klíma van, hanem van például TCL, Cascade és Rcool márkájú is.

Ez a klíma+beszerelés kombináció azért is előnyös, mert ha esetleg bármiféle probléma felmerülne, akkor egy helyen lehet érvényesíteni a garanciákat, nem kell két külön szolgáltató számláit megőrizni.

A klima-szereles.hu egyébként nem csak az akciós légkondi árakkal hívta fel magára a figyelmemet, hanem azzal is, hogy önálló szolgáltatásként is igénybe vehető a beszerelés és a klíma karbantartása is. Ugyanis nagyon fontos, hogy a légkondik bizonyos időközönként szakszerű módon tisztítva legyenek, mert elszaporodhatnak benne az egészségre ártalmas baktériumok és gombák. Láttam is egyszer egy fotót, ahol szó szerint kinőtt egy gomba a berendezésből; a tulaja minden bizonnyal nem foglalkozott a karbantartással. De ezt azért is fontos szakemberre bízni, mert a garancia szempontjából sem másodlagos, hogy rendben legyen a klíma.

Szóval tehát, a klima-szereles.hu-nál három különböző csomag van, ami a karbantartás illeti: egy alap, egy extra és egy plusz elnevezésű. Az alap karbantartás lényegében egy szokványos kitisztítás, fertőtlenítés és szűrő takarítást foglal magában, 10.000 forint plusz áfáért. A „plusz” csomag egy kicsit már többe kerül, de a karbantartás is kiterjedtebb: ezért 18.000 forint plusz áfát kell fizetni, de az előbb említett általános tisztításon túl, egy alapos vizsgálaton esik át a légkondi, ami az alkatrészeket illeti, és ha szükséges dugulás elhárítást is végeznek rajta. Az utolsó és egyben legátfogóbb vizsgálatot az „extra” elnevezésű csomag adja: ez 25.000 forint plusz áfába kerül, de nem csak a beltéri klímát érinti, hanem annak külső elemeit is. Ez esetben is ugyanúgy elvégzik a tisztítást, az erre alkalmas tisztítófolyadékkal, az alkatrészek ellenőrzését is, és ugyanezt elvégzik a kültéri részeken is.

Szerintem azért lehet érdemes innen klímát venni – ezt a barátomnak is javasoltam -, mert nem csak egy légkondit tud venni, jó áron, de még egy szakértői csapatot is kap egyben, akik beszerelik a klímát, és a későbbiekben is fel lehet őket keresni a karbantartás miatt. Egyrészt ez ugye azért jó, mert az ember általában jobban bízik azokban a szolgáltatókban, akikkel van pozitív tapasztalata, másfelől pedig elég sok időt is meg lehet így spórolni, hiszen nem kell kutakodni a megfelelő szakember után, hanem elég csak elő venni a számlát. Neki is megmutattam a weboldalt, szerencsére szimpatikusnak találta az ajánlatokat, és már csak azon gondolkozik, hogy melyik klímát válassza, de nem kizárt, hogy segítséget fog tőlük kérni a választásban.