Napelem parkok telepítését segíti egy állami pályázat

Megújuló energiaforrást biztosító létesítmények megépülését támogatja egy pályázat, ami akár hárommillió forintos vissza nem térítendő pénzösszeget is jelenthet.

A napelem park pályázat 2020-ig tartó, mikro-, kis- és középvállalkozások számára meghirdetett lehetőség, akiket nem csak az energiatakarékosság, hanem a hosszútávú kiadáscsökkentés is csábíthat. A támogatással jelentősen megkönnyíti az állam a befektetési procedúrát, aminek teljes keretösszege nem kevesebb, mint 15.000.000.000 forint. Ebből 5-10.000 napelemes projektet termeznek a jövőben támogatni, szigetüzemű, és hálózatra visszatápláló rendszereket egyaránt.

Ez az összeg akár a teljes beruházást lefedheti, ugyanis benne vannak a napelemek beszerezésének, a telepítésnek a szerkezeti- és tartóelemeknek, a hálózatra való csatlakozásnak, és a biztonságos működéshez szükséges elemek beszerzésének költségei is.

Fontos, hogy a napelemek „értéke” a teljesítményre vetítve nem lehet több, mint 200.000 Ft/kWp. Ha a költségek ezen érték fölé emelkednek, akkor a különbséget önerőből kell kifizetnie a vállalkozásnak, de ez az önerő származhat saját forrásból és támogatott hitelből is. A meghatározottaknak megfelelően tehát legalább 7,5 legfeljebb pedig 15 kWp névleges teljesítményű rendszerekre kaphatnak támogatást. Ezzel együtt viszont lényeges információ még, hogy a 200.000 forint/kWp a valós piaci árnál valamelyest alacsonyabb, tehát egyes esetekben előfordulhat, hogy valóban önerőre is szükség lesz.

napelem park pályázat

Bárki azonban nem pályázhat: a napelem park pályázat egyéni vállalkozások és konzorciumok részéről nem nyújthatóak be, ahogy a Pest megyeiek, és fővárosiak is kiesnek a körből. További részleteket a napelem park pályázat kapcsán a napelemprojekt.hu-n olvashatnak.