Napelemek – a napenergia hasznosítása

Az idei karácsonyi ajándékom nem a szokásos zokni-gyertya-pénz triumvirátusa volt. Mármint anyáéktól. Mamáéktól szerencsére megkaptam ezek mindegyikét, nehogy hiányt szenvedjek belőlük. De anya és apa Jézuskája idén elővette a kreatív énjét, és a lehető legizgalmasabb ajándékot hozta.

Már rég óta hallgattuk apa nosztalgiázó sztorijait telente, hogy milyen jó is volt, amikor anyával síelni mentek a téli szünetben, az volt az igazi szórakozás, ahhoz semmi nem fogható. Ahogy a friss hó ropog a talpad alatt és a panoráma a sífelvonókból a legszebb. Egy szó, mint száz, volt alkalmunk rá a tesómmal, hogy teljesen rákattanjunk a síelés-témára, és minden télen novembertől márciusig rágjuk a szüleink fülét, hogy mi végre síelni akarunk menni, és menjünk már el együtt. Egészen idáig süket fülekre találtak csak kívánságaink, de idén végre azt kaptuk, amire igazán vágytunk. Így lett a karácsonyi ajándékunk egy egész heti családi síelés Ausztriában.

Szerintem ezek után mondanom se kell, mennyire izgatottak voltunk, hogy végre síelhetünk. Eleinte egész nehezen ment, de hamar belejöttünk én is meg a tesóm is, mint kiskutya az ugatásba. Már az utolsó előtti napon róttuk a pályákat, amikor két lesiklás között beültünk apával a hüttébe egy forró csokira (a forró kakaónál nincs is jobb az egész napos hidegben való száguldozás után, én mondom). Ám mielőtt még benyitottunk volna a jó melegbe, feltűnt, hogy a hütték tetején egy kisujjkörömnyi hó sincsen, pedig ott aztán jó vastagon borított mindent. Hó helyett viszont fényes, üveglap-szerű dolgok voltak az összes házikó tetején.

Itthon még nem igen láttunk ilyet, így furdalta az oldalam a kíváncsiság, hogy vajon miféle újfajta cserepet használnak tetőfedésre az osztrákok. Miután megkaptuk a kakaónkat, rá is kérdeztem apánál. Ő meg jól kiröhögött, és közölte, hogy azon egyáltalán nem valami high-tech osztrák cserepek, hanem napelemek. Kicsit el is szégyelltem magam, hogy nem jöttem rá magamtól. Viszont igazán felkeltette az érdeklődésem, hogy hogyan lehetséges, hogy ezek a lapos izék a napfényből annyi áramot tudnak előállítani, amennyi egy ilyen nagy háznak is elég.

napelemek

Szerencsére apa mérnök, így otthon van minden ilyen és ehhez hasonló témában. Kapott is az alkalmon, hogy tarthat egy kis fejtágítást nekünk a pihenő alatt a megújuló energiaforrásokról. Ugyan a suliban földrajz órán érintettük a témát, de ott koránt sem tűnt annyira érdekesnek, mint most így élesben látni a dolgot. Először is, mint a nevében is benne van, a szél- és vízenergiával együtt a napenergia is megújuló energiaforrás, ami értelemszerűen következik abból, hogy a Nap nem fog úgy elfogyni mostanában, mint a kőolaj vagy a földgáz. Az, hogy a napsütésből hogy lesz áram, nekem varázslatnak tűnt. Valahogy úgy képzeltem, hogy ahogy a Nap melegíti azokat a paneleket, azok felforrósodnak és azt a forróságot valahogy árammá alakítja az a szerkezet. Tudom, jó nagy baromság, de én valahogy így képzeltem el.

A valóság ennél valamivel bonyolultabb. Ugyan is többféle napelem létezik, monokristályos, és polikristályos. Hogy ezek pontosan mit takarnak, azt nem tudom, apa csak annyit mondott, hogy ezek a leggyakoribb és leghatékonyabb verziók. Azonban ezek a napelemek nem csak a verőfényes napsütéses napokon hasznosíthatóak. Nem csak a napfényt, hanem a mesterséges fényt (lámpa fényét) és a szórt fényt is képes hasznosítani. Még jó is, hiszen milyen zord lenne télen, amikor keveset süt a nap, ülni a sötét, jéghideg lakásban. Így viszont ez a probléma nem áll fent. De ha jobban belegondolunk, ez logikus is, hiszen hasonló működésű, csak kisebb napelemek találhatóak például számos zsebszámológépben, és azok is működtek a tanterem lámpafényénél is.

A működésének pedig semmi köze az előbb felvázolt forróság-áram agymenésemhez. Valójában ez egy olyan eszköz, amely az elektromágneses sugárzást (foton energiát) villamos energiává alakítja. Ami még érdekes, hogy ezeknek a lapoknak az alapanyaga a többszörösen hőkezelt szilícium.

És a legizgalmasabb az egészben, hogy nem csak szállodák, irodaházak és közintézmények élvezhetik a napenergia nyújtotta lehetőségeket, hanem bárki, aki napenergiával akarja biztosítani az otthona áramellátását. Bármely házikó tetejére felvarázsolható pár ilyen panel, és a statisztikák azt mutatják, hogy idővel megtérül az ára, és jelentősen lehet redukálni a rezsit.

Már vagy egy órája beszélgethettünk a dologról, amikor apának eszébe jutott, hogy van is egy ismerőse a Pentele Solar Kft.-nél, akik pontosan ilyen napelemek felszerelésével foglalkoznak. A cég épületére is, ahol apu dolgozik, ők szerelték fel pár hónapja az új napelemeket. Gyors és precíz munkát végeztek, ráadásul mindent a határidőre teljesítettek. A legfontosabb pedig, hogy korrekt árat kérnek a minőségi munkájukért.

Meg is beszéltük még ott helyben, hogy nekünk is ideje áttérnünk a napenergia hasznosítására, így amint haza értünk, apa fel is hívta A Pentele Solarnál dolgozó barátját, hogy megbeszélje a napelemek telepítésének folyamatát.