Napelem árakra bukkantam a hírek között

Koronavírus, karantén és napelemes hírek

Régóta gondolkodom rajta, hogy csak talán napelemesre kellene cserélni az elektromos áram fogyasztásunkat. Igen ám, de valahogy sosem voltam annyira elszánt, hogy beleássam magam a témába és nekiveselkedjek ennek a projektnek. Ma azonban addig tettem-vettem az interneten, amíg teljesen véletlenül rá nem bukkantam egy napelemekkel foglalkozó oldalra. Igazából koronavírusos híreket kerestem, az itthoni karanténban ez tölti ki a mindennapjaimat, hogy állandóan ezen a hülye járványon jár az eszem. Hol ütötte fel a fejét, melyik ország hogy reagált, mi a következő lépés… Legutoljára azt hallottam, már vannak országok, ahol a kijárási korlátozás lassú feloldását tervezik… Na de térjünk vissza az eredeti témánkhoz.

Szóval ahogy így böngészgettem a híreket, egyszer csak elém jött ez az oldal… már nem is tudom, hogy akadtam rá. Sporoljnapelemmel.hu. Nocsak, gondoltam magamban, hát már a gondolataimat is olvassák ezek az algoritmusok? No, de azért rákattintottam kíváncsiságból. Nagyon hasznos oldalnak bizonyult, rengeteg információval szolgált a napelem árakról. Meg arról is, milyen időtávval lehet számolni, milyen gyorsan térülhet meg a befektetésünk egy napelemes rendszer telepítésébe. Javaslom, ha éppen befektetés előtt álltok, mindenképpen olvassatok bele az itt található infókba.

Rövid összefoglaló a napelem árakról

De hogy valami hasznomat is vegyétek, én is adok egy kis összefoglalót arról, amit olvastam a napelem árakról. Első körben mindenképpen leszögezném: csak az próbálkozzon meg ezzel, aki hosszútávú befektetésben gondolkodik. Egy-két milliód biztosan rámegy a telepítéshez, és tíz évnél hamarabb nem is térül meg az ára a rendszernek, ebben biztos lehetsz. Ezért ha ezt nem tudod megengedni magadnak, gondold át még egyszer ezt a befektetést. Ha viszont valóban hosszú távon gondolkozol, akkor még az is lehet, hogy neked találták ki ezt az egészet.

A napelem árak megtérülésének egyik leggyorsabb ismérve az lesz majd, hogy egy ponton nem kell majd villanyszámlát fizetned. Egyszer csak eljutsz odáig, hogy a magad által termelt áramot használva ez a költség nullázódik. És szép lassan az így megspórolt összeg be fogja hozni a rendszer telepítésének az árát is. A napelemes rendszer telepítésekor persze rengeteg tényezőt figyelembe kell venni. Például, hogy milyen az ingatlan tájolása. Déli vagy északi fekvésű? (Nyilván nem árulok el óriási titkot azzal, hogy a legjobb helyzetben azok vannak, akiknek déli vagy délnyugati fekvésű a házuk.) Vagy hogy milyen a tető dőlésszöge, ideális szögben éri-e a tetőt a napfény? Ezen felül pedig érdemes mindig egyénre szabott, egyedi árajánlatot kérni. Csak ezt követően láthatunk elég tisztán a napelem árakat illetően ahhoz, hogy megfelelő döntést tudjunk hozni egy ekkora volumenű befektetésről.