Ha programot keresel, hajózz a Balatonon

balatonpro.hu/hajoberles-balaton/

Bár a nyáron elég sok lehetőség van, ahol eltölthetjük a vakációt, sokan nem is nagyon gondolkoznak hozzájuk közeli programban, mert azt hiszik, hogy valami érdekeset csináljanak vagy lássanak, ahhoz messzire kell menniük. Pedig nem kell, hisz itthon is sok érdekes hely van, és sok mindent lehet csinálni. Például ott van a Balaton, amiről sokan azt hiszik, hogy nem lehet mást csinálni, mint fürdeni a tóban és lángost enni, de emellett sok más lehetőség van, például el lehet menni vitorlázni is. Még csak nem is kell tudni hajót vezetnie hozzá.

Katamaránt dokumentumok nélkül is vezethet, csak egy oktatóra vagy valamilyen tapasztalatra van szüksége. Készüljön fel egy igazi kalandra, de mindenesetre, ha kíváncsi a vitorlázás elméletére, akkor csatlakozhat egy olyan kurzushoz, mint egy négy napos tanfolyam a Balatonon.

De sokan szeretnék tudni, hogyan kell vitorlázni egy „igazi” hajón. A barátaival vagy családjával folytatott kirándulások kényelmesebbek lehetnek egy olyan hajón, melynek kabinja és a fedélzete is nagyobb, és esetleg vezetik is, ez kisebb gyerekekkel kényelmesebb és biztonságosabb is lehet. Ha csak alkalmi összejövetelek vagy vállalati csapatépítő kirándulásokhoz akar valaki hajót bérelni, akkor a nagyobb kikötők közelében csónakot bérelhet, akár anélkül is, hogy tapasztalattal rendelkezne.

Ha azonban rendszeresebb vízi kalandokat keres, vagy ha úgy dönt, hogy úszó üdülőházat vásárol, lényegesebb előkészületekre van szükség. Először a vízi járművek üzemeltetéséhez szükséges képesítési bizonyítványt kell beszereznie. Miután megtanultuk az elméletet, amely a szállítási szabályokból és más fontos elméleti információkból (időjárás, kötelező kiegészítők, hajógyártás) áll, meg kell írnia egy írásbeli vizsgát. Ehhez a részhez nem kell a víz mellett lennie, így télen is megteheti a vizsgát. A nagyobb városokban talál kurzusokat. A gyakorlati képzés helyét azonban rögzítették. Így megismerkedik a hajó üzemeltetésének alapjaival, és végül gyakorlati vizsga szükséges. Több hétvégén is folytathatja a képzést, de néhány helyen akár egy hét alatt is el lehet sajátítani az elméletet és a gyakorlatot . A képzés és a vizsga teljes költsége 200 000 Ft alatt lesz.

A következő lépés a saját hajó beszerzése. Az internet segítségével ez könnyű, a vitorlázó helyszínek fórumain nem lesz nehéz megtalálni a hajók vásárlási és eladási helyszíneit, de egy kikötőbe belépve megnézheti a hajókat is.

Ha van már valakinek egy hajója, az egyetlen dolog, amit meg kell tenni, hogy szerezni egy „parkolóhelyet”. Ki kell bérelni dokkolóhelyet, speciális weboldalakon keresztül, mint ez , vagy vitorlás fórumokon keresztül. A szezon ideje alatt a hajó vízben lesz, és télen egy daru segítségével leemelik, és pótkocsira kerül. A téli tárolást általában a kikötő rendezi, de egy kisebb hajó vagy összecsukható katamarán könnyen tárolható a nyaraló kertjében.

Ha van egy cégnyilvántartás, hajó és dokkoló hely, itt az ideje, hogy hajózzon a Balatonon. Győződjön meg róla, hogy mindig ellenőrizze az időjárás és a szél előrejelzéseit, hogy éjszaka ne ragadjon kint a vízen. Egy váratlan viharban való belefutással még rosszabb helyzetbe kerülhet.

Hosszabb kirándulásoknál esetleg más kikötőkbe is lehet dokkolni, de javasoljuk, hogy előzetesen tudja meg, mely kikötők fogadhatnak vendégeket. A főbb kikötők valószínűleg szabad helyekkel is rendelkeznek. Tartsa be a kikötői szabályokat és előírásokat, ne foglalja el a valaki máshoz tartozó dokkolóhelyet, és ne parkolja le a hajóját ott, ahol blokkolja a közlekedést. Miután elérte a kikötőt, keresse meg a kikötő mestert. A délutáni dokkolás néhány ezer forintba kerül, míg az éjszakai tartózkodás 10 000-25 000 forint. Ha rendszeres utazásokat tervez, érdemes bérleti helyet bérelni egy kikötőben.

Lehetőség van arra, hogy az éjszakát nyílt vízen töltse, de néhány szigorú feltételt figyelembe kell vennie. Jó ötlet, hogy egy kevésbé elfoglalt helyen álljon meg.

A verseny legegyszerűbb módja, hogy csatlakozzon egy közeli vitorlás klubhoz. A hivatalos versenyeken való részvételhez egy kék könyvet kell beszereznie, amelyre szüksége lesz a Magyar Yachting Szövetség bélyegzőjére, egy biztosítás szolgáltatására. Továbbá meg kell ismerkednie a versenyszabályokkal, de a vitorlázó klubok segítenek ezzel. Nem lesz szüksége saját hajóra, hogy versenyezzen. Feliratkozhat, hogy egy versenyen vagy akár az egész szezonban versenyezzen, vagy akár csatlakozzon egy meglévő csapathoz. Némi tapasztalat hasznos, de mindez a hajó típusától függ, még a lelkes amatőrök is hasznosak lehetnek a hajó kiegyensúlyozásában.

Ha valaki hajót szeretne bérelni a Balatonon, azt egyszerűen megteheti ezen az oldalon: balatonpro.hu/hajoberles-balaton/

De miért is jó dolog nyáron vitorlázni vagy hajózni menni? Különböző célpontokat lehet így meglátogatni, főleg, ha az ember maga vezeti a hajót, akkor aztán tényleg oda mehet, ahová csak szeretne. Így te vagy a főnök. Megállhatsz a nagy tó közepén, hogy csak pihenj vagy ússz, vagy megállhatsz a kikötőkben, ahol néhány érdekes dolgot is fel lehet fedezni a környező városokban. A legjobb rész az, hogy olyan helyeket talál az ember így, amik esetleg nehezen elérhetők másként, mint például a titkos strandok, öblök és kikötők. A Balaton is sok olyan természeti képződmény és partvidék van, amit nem lehet csak úgy megközelíteni gyalog, hanem sokkal jobban feltérképezhető hajóval, és az élővilágból is sokkal többet látni így. Nem számít, hányszor vitorlázott vagy mennyi a tapasztalat van mögötte, mivel mindig a tó egy másik sarkába kerül, ahol valami újat talál.

Másik nagy előnye, ha valaki maga bérli a hajót, hogy nem kell megosztoznia rajta másokkal. Nincsenek turisták a hajón. Csak a családdal és barátaiddal vagy. Vagy talán olyan barátok veszik körül, akik ugyanazokkal a szenvedélyekkel rendelkeznek, mint te, például víz, csónak, napfény, felfedezés, izgalom. A vitorlás közösség fantasztikus.

Ha valaki már egy ideje hajózik, hamar rájön, hogy új dolgokat tanulsz. A vitorlázás megismerése felbecsülhetetlen. Mindenki meg tudja csinálni, és az az érzés, hogy a kapitány is lehetsz egy hajón, az egészen új élmény. Nem számít, milyen hajón vagy. A víz és a hullámok hallgatása olyan jó terápia a lelked számára. Mindehhez nem kell senkinek sem milliomosnak lennie, mert