Fürdés sportosan

Mindenkinek szüksége van arra, hogy tisztálkodjon. Ez nem csak azért fontos, mert ha büdösek vagyunk, akkor nem állnak velünk szóba az emberek, ezáltal elveszítjük társadalmi kapcsolatainkat, hanem azért is, mert a higiéniai szabályok rendszeres betartása véd minket a kórokozóktól és attól, hogy komoly betegségeket kapjunk el. Persze attól függően, hogy ki mivel foglalkozik, mit csinál, hol tartózkodik, más-más mértékű tisztálkodásra van szüksége. Például aki egész nap egy kényelmes, légkondicionált irodában dolgozik, az valószínűleg kevésbé izzad meg, kevesebb kórokozót és baktériumot gyűjt össze a nap folyamán, mint az, aki egész nap sövényt vág a negyven fokban az erdő mellett kullancs szezon idején. Ebben a cikkben egészen konkrétan a sportolók fürdőzéséről ejtünk pár szót.

Jó magam 4 éves koromtól fociztam. Többszörös korosztályos válogatott kapus voltam, bár klubcsapatnál kizárólag NB II-ben védtem. 17 éves koromban végül úgy döntöttem, hogy nem leszek focista, de azóta is rendszeresen sportolok, többnyire amerikai focit. Ennek fényében pontosan tudom milyen érzés végignyomni egy kőkemény erőnléti edzést vagy végighajtani egy a végletekig kiélezett meccset a legnagyobb rivális csapat ellen. Nem kis igénybevétel az biztos. Ezek után a sportolók többségének az első dolga (persze a teljesítmény öltözői kiértékelése után) a tisztálkodás.

Nem csak azért, mert az oroszlánszag nem ideális a szurkolólányok elcsábítására, de azért is, mert a forró vagy éppen hideg zuhany nagyon jól felfrissít, és újra életet lehel az elnyűtt izomzatba. Azonban ennek a módja is többféle lehet. Először is az esetek 99%-ban az öltözőhöz tartozó tusoló kerül igénybevételre, vagyis a megfáradt sportemberek nem mennek haza, hogy az otthoni kényelmet élvezhessék. Ezért aztán egyáltalán nem mindegy, hogy milyen környezetben történik az a bizonyos felfrissülés. Csapattársaink hozzáállását hanyagoljuk, hiszen ez minden esetben változó, bár nekem alapvetően az a tapasztalatom, hogy egész jó bulikat lehet csinálni fürdőzés közben (pláne, hogy rengeteg külföldi helyen koedukált a tusoló). Ami viszont mindenképp, mindig, mindenhol szempont az maga a tusoló vagy épp fürdő. Alapvetően az általános megoldás több zuhanykabin egymás mellett, kabin nélkül, de több jó ötletet is láttam már a fürdőszobával kapcsolatban. A legtöbb hely tehát nem igazán figyel arra, hogy használói otthonosan érezzék magukat a tisztálkodás során, viszont komolyabb helyeken már nem csak a hasznosság és a hatékonyság a szempont, hanem a kényelem is.

Ha megnézzük egy Barcelona vagy egy Real Madrid öltözőjét, ott az egyszerű zuhanyzó mellé sok esetben medence és pezsgőfürdő is társul. Sok esetben inkább egy hotel wellness részlegén érzi magát az ember. Miért fontos ez? Mint már említettem nem csak a tisztálkodás kedvéért megy a fürdőbe a sportoló, vagy legalább is az baj, ha csak ezt adja neki a helység. Felfrissülésre és lazításra is vágyik, miközben megtisztul. Ahhoz, hogy ez a legmagasabb szinten megadasson muszáj elhozni az otthoni fürdő légkörét az öltözőbe is. Ehhez elengedhetetlen a kényelem érzete, amit a legegyszerűbben úgy lehet elérni, ha olyan lehetőség van a tisztálkodásra, amihez le lehet ülni, vagy akár feküdni. Erre nincs is alkalmasabb, mint egy medence vagy egy hatalmas kád. Az is sokat segít, ha a falak, illetve a kiegészítő bútorok sem a megszokott fehér csempéből és fapadokból állnak. Kényelmes fotelek vagy nyugágyak, a barnás, sötét színű kialakítás is segít abban, hogy a fáradt harcosok megpihenhessenek és felfrissülve távozhassanak az öltözőből.

A fent leírtak miatt rendkívül fontos, hogy ha elhatározzuk magunkat egy sportág mellett, esetleg konditermet választunk magunknak, mindenképp érdeklődjünk a fürdőszobával kapcsolatban és semmiképp ne adjuk alább az elvárásainkat. A megterhelés utáni lelazítás, kikapcsolódás ugyan olyan fontos része az edzésnek, mint maga a terhelés. Ahhoz, hogy hosszú távon is képesek legyünk tartani a teljesítményünket fontos a megfelelő regenerálódás, ennek pedig kétség kívül az egyik legfontosabb része a fürdés, mosakodás, amiben a legjobb, ha a saját otthoni kényelemhez legközelebb álló kényeztetést kapjuk meg.