A sportszállókon is gondot okozhat az elektromos hálózat

Mióta egyre több sportesemény kerül megrendezésre a fővárosban, az újságok is rászoktak arra, hogy minél többet írjanak ezekről. A nagyobb versenyek előtt mindent bemutatnak, ami érdekes lehet: hogy hogyan épülnek a stadionok, hogy néznek ki a szállások, ahova a sportolók fognak érkezni, és mi van még hátra a megnyitó napjáig a munkákból. A legutolsó érdekes dolog, amiről olvastam, az például az egyik újonnan épülő sportszálló villamoshálózat tervezőjéről szólt, aki egy igazi olyan szakember volt, aki értette a dolgát.

Akik csak nézni szeretik a sportot, ritkán gondolna bele, hogy mekkora pénzek és munkák vannak mögötte. Sokáig én is ilyen voltam, ezért örültem, hogy most azt az oldalát is látom, hogy milyen egyéb folyamatok vannak bevonva ebbe a szakmába: például hogyan jelenik meg az építészek és az elektromos tervezők életében egy sportesemény.

Egy szálloda, ami kifejezetten a sportolóknak készül, rengeteg egyedi dolgot kell, hogy tartalmazzon. Ez elektromos szempontból is hatalmas kihívás lehet, ahogy az interjúból kiderült, már csak azért is, mert amikor az ember villamosmérnöknek tanul, akkor soha senki nem fogja felkészíteni őt arra, hogy ilyen feladatok is lesznek az életében. Nem beszélnek arról, hogy hogyan kell egy szálloda elektromos terveit megcsinálni, de arról se, hogy mire kell figyelni, hogyha egy konditerembe akarod a megfelelő méretezéssel, elrendezéssel elkészíteni a vezetékeket. Ezek mind olyan dolgok, amiket csak az évek és a rutin tud elmesélni.

Amikor valaki elkezdi a villamoshálózat tervező szakmát, minden elméleti eszköz a birtokában van, hogy elektromos hálózatokat alkosson, de még hiányzik a gyakorlata. Hogyha egy lakóházat tervez, akkor könnyen meg tudja, hogy mikre figyeljen oda, hogyha a jövőbeli lakókkal elbeszélget arról, hogy hogyan szeretnék, hogy kinézzen a konyhájuk, tipikusan milyen elektromos szerkezeteket akarnak majd használni, és milyen terhelésre lehet számítani. Míg nagyon jó tapasztalat az, hogy az ügyfelekkel beszélgetni kell, és mindig odafigyelni az igényeikre, egy nagyobb projektnél, mint például egy sportszálló felépítése, ez már kevésbé alkalmazható.

Pont ezért, amikor villamoshálózat tervezőt keresnek egy ilyen nagyszabású beruházáshoz, sokkal nagyobb szerepet kap az, hogy milyen korábbi tapasztalatai vannak: dolgozott-e már korábban is ipari környezetben vagy részt vett-e más, nagy épület hálózatának elkészítésénél.

Szintén nagyon egyedi követelmény az ilyen munkákhoz felkért szakembereknél, hogy pontosan tudják, hogy mit jelent a határidő. Mivel ezek a szállodák nemzetközi programokra készülnek, amit milliók néznek a tévéképernyőkön keresztül, az országnak nagyon fontos, hogy semmiben se legyen csúszás, és ez a villamoshálózat tervező munkájára is vonatkozik. Elég ugyanis annyi, hogy a sportolók beköltözésére ne legyen minden kész, vagy még akkor is fúrjanak-faragjanak a munkások, amikor az ott lakóknak már a sporteseményeik előtti pihenésüket kéne végezni, és máris az egész nemzetközi médiában ez fog visszhangozni.

Mindezekről a szempontokról és kihívásokról én most olvastam először, és elég jól rámutatott, hogy milyen oldalai lehetnek a sportoknak, amikre én nem is gondolok.