Azt hittem, átverés az ingyenes toner szállítás

Apukám minden reggel úgy kel, hogy elolvassa a híreket. Hosszú-hosszú évekig ez volt a szertartás nálunk: a postás meghozta az újságot, ő komoly arccal elolvasta, csóválta egy kicsit a fejét, aztán komor arccal munkába indult.

Pár hónapja aztán vásároltam neki egy tabletet. Úgy gondoltam, ez még jól jöhet: az újságokra elő lehet fizetni digitálisan is, ráadásul sokkal jobban tudja szűrni, milyen híreket olvas el, milyen információkat hall meg a világról. Szerintem ez pedig nagyon fontos. Örülök, hogy mostanában már inkább “kis színeseket” olvas a nehéz napokon és nem a benzinárváltozással meg balesetekkel van elfoglalva. A kedve is jobb egy kicsit, és persze tájékozottabb is, hiszen nem csak azt látja, amit a szerkesztők arra érdemesnek tartanak.

Átverés

Sajnos apukám egy időben folyton belefutott abba, hogy az átverős címekre kattintson. Rengeteg olyan hírt olvasott el, aminek a világon semmi értelme nem volt: hazugságokat terjesztettek, esetleg csak a legújabb sztárpletykákkal foglalkoztak. Szeretem ezt a műfajt, sokat játszom ezzel, de azért igyekszem úgy összehozni az életemet, hogy legyen benne hely a rendes híreknek is.

Apukám eleinte nem tudta megkülönböztetni, hogy mit is olvas éppen, egyáltalán nem érezte, hol van a határ a tények és az álhírek között. Előtte nem nagyon foglalkozott az internettel, szörfözgetett néha, de azt hiszem, a számítógépen az egész nem volt annyira izgalmas, mint az érintős eszközön.

Sajnos egy idő után el kellett beszélgetnünk ezekről a dolgokról. Apukám ugyanis nem csak a tartalomfogyasztást fedezte fel magának, hanem azt is, hogy a híreket meg lehet osztani. Úgyhogy az e-mail listáit, a Facebook-üzenőfalát, de még a céges oldalát is ellepték a mindenféle linkek. Sajnos az emberek ezt a mai világban nem túl jól tolerálják.

Felvilágosítás

Azt hiszem, már tudom, szegény szüleim mit éltek át, amikor el kellett mesélniük nekem, hogy hogyan születik a kisbaba. Legalább annyira kellemetlen volt apuval az internetes átverésekről beszélgetni, mintha Pistikének kellett volna elmagyaráznom a gólyamese mögötti nagy igazságot.

Mivel apukám egyébként okos (és olvasott) ember, hamar belátta, hogy miről van szó, de a büszkesége nem engedte, hogy teljesen hallgasson rám. Picit, azt hiszem, meg is sértődött, hiszen korábban még nem fordult elő, hogy felhívtam volna a figyelmét valamilyen rossz szokásra.

Semmit nem segített a dolgon

Apukám persze technikai ember, a tanácsaimnak köszönhetően hamar belejött abba, hogy kiszűrje azokat a tartalmakat, amiket nem érdemes elolvasni, de azért meg kellett dolgoznia azért, hogy a kollégái, barátai és mi is újra megbízzunk benne.

Nem segített a kettőnk közötti kommunikációban a következő történet sem. Egy délután észrevettem, hogy a nyomtatómból kifogyott a patron. Nagyon dühös lettem, mert ehhez a típushoz felénk nehéz festéket találni. Nem sok jóval kecsegtetett a helyzet. Elpanaszoltam apukámnak, hogy mi történt. Kisvártatva a következő link jelent meg a telefonom képernyőjén: Toner | Ingyenes Kiszállítás.

Mivel apukám küldte, biztos voltam benne, hogy átverés. Mégis, ki szállítana ki ingyen tonert? Még rá is szóltam apukámra, hogy ne küldözgessen ilyesmit. Ő viszont kötötte az ebet a karóhoz. Márpedig a cég úgy működik, ahogy le van írva.

Dühös lettem, de aztán megláttam az oldal alján a feliratot. A kereskedő a Barion nevű megoldás segítségével biztonságos online fizetési lehetőséget tud biztosítani.. Persze ez még lehet trükk, de ha az, akkor nagyon ügyes csalás…

Bizalmatlan voltam, mert ráadásul a számomra szükséges toner mellett ott virított a kis, zöld pipa, vagyis raktáron volt a megfelelő darab. Nem filléres tétel, de úgy döntöttem, kockáztatok. Ha átvernek, akkor apukám tanul a dologból és még jobban ellenőriz mindent. Ha pedig nem, akkor megtaláltam a világ legeslegjobb toner szállítóját. (Legalább is számomra az lesz…)

Végigmentem a vásárlási folyamaton, fizettem, hamarosan pedig megjött az SMS és az összes többi ilyenkor szokásos értesítés, sőt, egy online számla is. Nemsokára a futárszolgálat is jelezte a szállítás időpontját.

Én viszont még este is azon gondolkodtam, hogy mi lehet a csapda… Még rá is néztem a telefonomra, mert szinte reménykedtem benne, hogy lenyúlták a hitelkártya-adataimat.

Csengetett a postás

Annyira sikerül belelovalnom saját magam a dologba, hogy szinte el sem hittem, hogy másnap csenget a futárszolgálat. Pedig így volt. A toner gond nélkül megérkezett, eredeti csomagolásban. Kipróbáltam a géppel és tökéletesen működött!

Kicsit később a munkahelyi géphez is rendeltem tintapatronokat. Még mennyiségi kedvezményt is kaptunk a termékekre. Ha a tintapatront rendben kiszállították, akkor viszont tényleg semmi baj nem lehet: a patronok ugyanis nagyon érzékeny dolgok. Sok vég trükközött azzal, hogy utángyártott terméket hozott, vagy régi, márkás patronokat töltöttek fel újra és adták el úgy, mintha vadonatúj lenne. De itt ez biztosan nem történt meg. Minden a gyártó csomagolásában érkezett, szupergyorsan.

Gyors toner rendelés – dupla segítség

“Kétszer ad, aki gyorsan ad”-szokták mondani. Szerintem ez a patron-rendelésre is áll. Egy cégnek például biztos, hogy nagy segítség. ha már másnapra, de legalább is belátható időn belül megérkezik az új toner. Patronnál megint csak nehezebb a helyzet, hiszen ezekből annyira készletezni sem lehet. Állásban ugyanis a festék könnyen tönkremehet.

A biztonságos fizetés (hiszen a céges kártyával, az ottani rendszerből is tudtam használni) meggyőzött, a gyorsaság pedig csak hab a tortán! Szerintem megéri ettől a cégtől rendelni, a hozzáállásuk pedig példaértékű a piacon, hiszen azt kínálják, amire mindenkinek szüksége van. Minőséget, gyorsan.

Apukámnak és nekem is jó lecke volt

Kicsit szégyellem, ami történt, hiszen apukám az egyik legfontosabb ember az életemben és nem szerettem volna megbántani. Megtanultam a leckét, és ezentúl sokkal óvatosabb leszek, ha valami olyasmit csinál, ami nem jó. Hiszen ő rengeteget dolgozik és sok olyan dologhoz is ért, amiről nekem fogalmam sincsen. Igazán nem volt jó ötlet megszólni azért, mert nem jött le neki valami teljesen egyszerűen.

Neki is jó lecke viszont, hogy az online világban óvatosabbnak kell lennie és nem szabad azonnal megosztani a dolgokat, sőt, automatikusan elhinnie sem kéne azt, amit az interneten olvas.

Szerencsére azért egész jól végződött a történet, mert így viszont már tudom, hogy milyen honnan tudok tonert rendelni, méghozzá megbízhatóan és rövid határidővel – külön öröm, hogy ebben apu segített, így végre azért van egy kis pozitív megerősítés ebben, még ha nagyon nehezen is jött a dolog.

Azóta jobban figyelek, hogy mindent elmagyarázzak apukámnak, és sokat meséljek arról, hogyan működnek az internetes oldalak, hogyan ismerheti fel a csalókat és az átverős hirdetéseket. remélem, ennek lesz hatása.