Ha fontos az egészséged, válts napenergiára

Aki ismer engem, az tudja, hogy sok minden érdekel, nem utolsó sorban a sport és az egészséges életmód. Ennek megfelelően mindig keresem, a jobb és egészségesebb alternatívákat az életemben. Ezért is nézem sokszor a híreket meg a netes magazinokat, mert így az új fejlesztésekkel is mindig képbe vagyok. A legutóbb például a napenergia pozitív hatásairól olvastam, ugyanis ma már sokan javasolják, hogy aki teheti, az inkább szereljen fel napelemeket a házára, és az onnan jövő energiát használja. Így gondoltam, hogy utána nézek, ezekből a tippekből mi igaz. Kiderült a napenergiának fontos hatása lehet az egészségre, a megélhetésre, az élelmiszer biztonságra, a vízellátásra és a gazdasági növekedésre.

Az éghajlat változással járó emberi kockázatok, mint a megnövekedett hőmérséklet veszélyt jelent a környezetre. A változó bolygó várható eredményei az ökoszisztémák eltűnése, a fajok kipusztulása és a növekvő tenger szintek.

Ma fontosabb, mint valaha, hogy erőfeszítéseket tegyünk az éghajlatváltozás minimalizálására, és a bolygónk lehető legkisebb károsodásának biztosítása érdekében. Ennek egyik módja a hagyományos energiaforrások napenergiával való helyettesítése. A Nap óriási mennyiségű energiát biztosít a Földnek minden nap. Valójában a föld fosszilis tüzelőanyag-tartalékaiban tárolt energia mindössze 20 napos napsütésnek felel meg . Mivel a bolygón a legtöbb helyen bőven van napfény, a napenergia elvileg általánosan felhasználható. Végül pedig a napenergia jótékony hatással van a környezetre, és azzal járul hozzá az emberiség jólétéhez, hogy pozitívan befolyásolja az emberi egészséget.

A napenergia a napelemek felhasználásával történik. A napelemben fotovoltaikus cellák vannak, amelyek a napfény energiáját egyenáramú villamos energiává alakítják át. Az inverter ezután átalakítja az egyenáramot váltakozó áramra (AC). Az AC az a villamos energia típusa, amelyet akkor használnak, amikor bármit csatlakoztatnak a fali aljzathoz otthon. Ezen a folyamaton keresztül a nap energiája képes a lámpát, háztartási készülékeket és még sok más energiát táplálni.

Ma a napelemek telepítésének átlagos lakossági költségei nem alacsonyak, de már ez is egyre olcsóbb. Annak ellenére, hogy ez költséges kezdeti befektetésnek tűnhet, a napelemek hosszú távon segíthetnek a villamosenergia költségek megtakarításában. Az alapanyagok költségeinek csökkenése miatt (amelyet a panelek fotovoltaikus celláinak gyártására használnak) az elmúlt években a napenergia vonzó energia alternatívává vált.

Az emberi egészségre tett előnyei pedig számottevőek. Talán a napenergia egyik legnagyobb előnye, hogy pozitívan befolyásolja az emberi egészséget. Ha a környezeti előnyök nem elég bizonyítékkel szolgálnak a napenergiára való áttéréshez, akkor talán ezek az előnyök az emberi egészségre meg fogják győzni a szkeptikusokat is.

Jobb levegőminőség például ilyen előny. A világ egyes városaiban az embereknek el kell viselniük az arcmaszkokat a rossz levegő kiszűrésére. Ha a szén-monoxid kibocsátás az aktuális sebesség mellett folytatódik, az arcmaszkok mindenhová kellenek majd. A napenergia a legjobb módja a káros kibocsátás csökkentésének. A jövőben a napenergia már 17 millió tonnával csökkentheti az üvegházhatást okozó gázok éves kibocsátását. A napenergia is felelős a hagyományos légszennyező anyagok, például a kén, a nitrogén és egyéb káros részecskék csökkentéséért. A napenergia a mindennapi levegőminőség javításának szerves része.

Fokozott élelmiszerbiztonság egy újabb előny. Meg a napelemek használatával a kis közösségek is maguknak tudnak termelni áramot, kikerülve ezzel a nagyobb cégeket.

A napelemek telepítésének költsége évről évre csökken. A melegebb államokban a napenergia még több pénzt is termelhet a felhasználók számára, ha az energia termelésük meghaladja azt, amit fogyasztanak. Szélesebb skálán a napenergia egyre fontosabb szerepet játszik az általános elektromos rendszerben.

Így a napenergia nemcsak a környezetet szolgálja, hanem meglepő módon járul hozzá az emberi egészség fejlesztéséhez és megóvásához is. Az egyre egészségtelenebb környezettel kapcsolatos aggodalmak felkeltésével a napenergiával működő jövő kialakítása kulcsfontosságú az éghajlatváltozás káros egészségügyi és környezeti hatásainak leküzdéséhez.

Ezzel már számomra is egyértelművé vált, hogy nem elég nekem egészséges életmódot élnem és sportolnom, hanem a környezetre is figyelnem kell, azt is meg kell védenem. Ennek egyik eszköze lehet az, hogy a házamnál átváltok napenergiára, vagy legalábbis felszereltetek pár napelemet. Ez némi kezdő költséggel jár, de utána megtérül, meg van olyan is, hogy napelem rendszer pályázat, amin lehet tájékozódni a neten, és ezzel is lehet csökkenteni a kezdő költségeket. Egyrészt vannak erre pályázatok is, másrészt kedvezményes hiteleket is lehet erre igényelni. Így már tényleg nincs ok arra, hogy valaki ne váltson napenergiára.