Egy napilapban olvastam a napelem pályázatról

Lehet, hogy régimódi dolog, de én még mindig újságból tájékozódom a világ dolgairól. Reggeli rutinom része, hogy főzök magamnak egy jó kávét, csinálok egy-két pirítóst, és kiterítem magam elé az asztalra a kedvenc napilapomat.

Így tájékozódtam nemrégiben a napelemes rendszerek támogatásáról is. Pályázatot hirdettek ugyanis kis- és középvállalkozók számára 1,5-3 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatásra napelemes rendszerek telepítésére. A lehetőségnek nagyon megörültem, mert én is egy kisvállalkozás tulajdonosa vagyok, van egy kis kutyakozmetikám ugyanis a kertvárosban. Mindig keresem a módját annak, hogyan tehetném a cégemet még környezettudatosabbá, mert sürgetőnek tartom, hogy tegyünk valamit a klímaváltozás ellen. A kutyakozmetikában így majdnem teljesen mellőzöm a műanyaghasználatot, és igyekszem környezetbarát kozmetikumokkal dolgozni. A napelemekkel még zöldebbé válhatna a vállalkozásom.

Azt is tudtam, hogy a napelemek használatával rengeteg pénzt lehet spórolni a villanyszámlákon, a kitermelt áramot ugyanis megtéríti a szolgáltató. Ez sem volt utolsó szempont, hiszen mindannyian tudjuk, milyen nehéz manapság a vállalkozásoknak, szabályosan küzdeni kell a fennmaradásért.

A napelemes rendszerek támogatása persze nem olyan könnyen elnyerhető, rengeteg követelménynek meg kell felelni hozzá. Ezeket gondosan át is tanulmányoztam. Úgy tűnt, minden rendben van, jó eséllyel elnyerhetjük a pénzt. A pályázatírásban viszont segítségre szorultam, mert még sosem csináltam ilyesmit. Egy barátnőm szerencsére pont ilyesmivel foglalkozik, és vállalta, hogy a segítségemre lesz. Illetve mutatott egy oldalt is, ami szintén hatalmas segítség a témában, hiszen teljeskörűen tájékozódni tudtam így a napelemekről és még azt is örömmel vettem, hogy ez a cég a napelem rendszer kiépítésében és szerelésében is segít, hiszen ezzel foglalkoznak. Ha minden rendben megy, nemsokára már egy teljesen környezettudatos kozmetikába hozhatják a kutyusokat a gazdik. Ez pedig, úgy gondolom, az üzletnek is jót fog tenni, hiszen a környezetbarát üzleteket szívesen támogatják az emberek.