A motorozás akkor most sport vagy nem? Ennek jártunk utána!

Első és legfontosabb dolog leszögezni, hogy nem minden sport, ami annak látszik, de lehet az is sport ami viszont cseppet sem tűnik annak. Gondoljunk csak bele: például az, aki videojátékokkal játszik vagy sakkozik, az abszolút messze áll a fárasztó, kimerítő sporttevékenységek végzésétől. Mégis egy bizonyos szint felett már a videojátékozás is e-sportnak minősül. Hisz az agyat keményen megdolgoztatja, ugyanúgy, ahogyan a sakk is. Hiába csak ül az ember fia és pakolgatja a bábukat a stratégiája szerint, az attól még igenis kőkemény sport.

Éppen ezért kell meghúzni egy bizonyos határt ahhoz, hogy a motorozást, mint hobbit, sportnak lehessen nevezni. Attól még, hogy van motorod és vezetheted is, még korántsem számítasz sportembernek.

Ezt rengeteg dolog befolyásolja. Például az, hogy milyen típusú járgányod van, mennyit gyakorolsz vele és mennyire leszel vele sikeres, milyen lesz a teljesítményed. Persze ez annak is a függvénye, hogy milyen felszerelésed van a sportszerű motorozáshoz.

A sportszerű tevékenységek végzéséhez ugyanis alaposan meg kell fontolni azt, hogy a vasparipádon milyen gumiabroncsok legyenek. Hiszen rendkívül fontos, hogy a kerekek megfelelően vegyék a nehéz terepakadályokat is vagy megfelelően reagáljanak az aszfalt általi súrlódás által okozott melegedésre. Erre lesz segítségedre a motortire webshop, ahol kiválaszthatod a saját igényeidnek megfelelő, kiváló minőségű motorgumikat. Például a Cross motorokhoz speciális, durva mintázatú abroncsokra van szükség, hogy bírják a megpróbáltatásokat. Az is fontos továbbá, hogy a gumi megfelelő húzóerőt tudjon biztosítani a laza szerkezetű, homokos, csúszós, esetleg agyagos talajon is. A motortire webshop által kínált gumik minden szükséges tulajdonsággal rendelkeznek.

motortire webshop

A mi kultúránk talán nem tartja a motorozást valódi sportnak. Pedig a motortire webshop oldalán barangolva felfedezheted Te magad is, hogy ez nem így van. A motorozás igenis sport, főleg annak, aki űzi. És hogy ez biztonságosan és gördülékenyen menjen, a motortire webshop kínálatát ismerve minden szükséges eszköz és felszerelés beszerezhető a legtöbb motortípusra. Neked nincs más dolgod, minthogy leadd a rendelést és várd a futár megérkezését. De ha igazán biztosra akarsz menni, magát a gumik felszerelését is a motortire webshop munkatársaira bízod. Biztos lehetsz abban, hogy itt a motorod a legjobb kezekbe kerül.

A hírek és a bulvárlapok legtöbbször csak a motor balesetekkel kapcsolatos híreket osztják meg, pedig ügyelve mások és önmagad épségére, a motorozás nem veszélyforrás. Sőt, óriási élmény is lehet. A motortire webshop ehhez megfelelő gumiabroncsok sokaságát kínálja. Nemcsak a terepmotorozáshoz, de minden egyéb motorozási forma vonatkozásában is. A motortire webshopban választhatsz 90%-10% arányban “kevert” abroncsokat is, amelyek ugyan használhatóak aszfalton is, de a céljuk továbbra is az, hogy terepen kerüljenek alkalmazásra. De léteznek például 50%-50%-os motorgumik is, amelyek mind terepen, mind pedig a betonos úton megállják a helyüket.

A gumiabroncs vásárlására időről időre sort kell kerítened, viszont tehetsz is annak érdekében, hogy a lehető leghosszabb legyen abroncsod élettartama. Bizony még megterhelő igénybevétel esetén is. Ügyelni kell arra, hogy a guminyomás mindig megfelelő legyen. Már ennyivel is növelheted a futásteljesítményt. Tárolásnál fontos, hogy száraz körülményeket teremts és tartsd a gumikat 20-25 C° közötti hőmérsékleten.

Hogy megvédd motorod futóműveit, lehetőleg kerüld a téli időszakban a motorozást. Nem csupán a hideg miatt, hanem amiatt is, mert télen a csúszásmentesítő aszfalt só rendkívüli módon roncsolhatja az abroncsokat. Ha mindenképp szeretnél télen is a vasparipádon helyet foglalni, a motortire webshop rendkívül kedvező kínálatában a téli motorgumik széles skálájából is válogathatsz. Téli motorozást követően érdemes a célba érés után egy kis vizes fürdőt adni a kerekeknek, vagyis lemosni róluk a sót. 

A címben feltett kérdésre talán sikerült is megadni a választ. Sport az, amit az azt űző annak érez. A kapcsolódó feltételek betartásával persze. A lényeg, hogy jól érezd magad, bármilyen kikapcsolódási formát is választasz a szabadidőd tevékeny eltöltésére.