Pogány János hagyatéka

Hallottatok már Pogány Jánosról? Mit tippelnétek, mi lehetett a foglalkozása neki? Miről lehet ez az ember igazán híres? Ha tőlem kérdezték volna meg ezt korábban, hát én nem is tudom, mit tippeltem volna erre válasznak… Talán valami hadvezérnek, vagy egy törzsi fejedelemnek gondolnám. Nos, előrebocsátom, hogy ezek a tippek közül egyik sem igaz 😊 Az alábbiakban elmesélem, ki is volt Pogány János, és hogy honnan is jutott eszembe az ő sztorija.

Körülbelül 200 évvel ezelőtt a méltán híres Batthyány-család (aki esetleg rosszabb volt töriből: a család tagja, Batthyány Lajos volt Magyarország első miniszterelnöke) kezében volt Baranya megye jelentős része. Ezen a környéken szerették volna lecsapolni a területeket, hogy újabb legelőnek való részeket hozzanak létre ezzel az akciójukkal – egészen pontosan Harkány közelében. A lecsapolás munkálatain rengeteg napszámos dolgozott, többek között egy Máriagyüdről származó jobbágy, bizonyos Pogány János is  (és innen már ki is derült hősünk foglalkozása). Jánosunkról tudni kell, hogy noha jó munkaerőnek számított, reumás lába sajnálatos módon gyakran nagyon erősen akadályozta őt a megfelelő munkavégzésben. Hogy valamit segítsen helyzetén, János előszeretettel sétált be mezítláb az iszapos, mocsaras vízbe, hogy lehűtse sajgó lábait. Előbb-utóbb pedig a férfi azt vette észre, javulás áll be az állapotában, és ezt ő egyértelműen a mocsárnak tulajdonította. Miután története elkezdett terjedni megyeszerte, újabb és újabb fájós lábú sorstársak zarándokoltak el a harkányi mocsárhoz, hogy ők is átélhessék Pogány úr csodával felérő gyógyulását – a legtöbben pedig, mondanom sem kell, sikerrel is jártak, reményük beteljesedett. A harkányi földesúr, miután észlelte azt, hogy milyen gyógyerővel bír a területén lévő mocsár, bolond lett volna nem élni a felkínált lehetőséggel, és egy fürdőt építtetett a lápos vidékre. Innen datálhatjuk a Harkányi Gyógyfürdő működését, mely a mai napig is töretlenül szolgálja ki a gyógyulásra és pihenésre vágyó látogatóit.

Ahhoz azonban, hogy igazán élvezni tudjuk a gyógyfürdő szépségeit, szállásra is szükségünk lesz. Nos, nem is kérdés, hogy ebben az esetben a Baranya Hotel nyújtja számunkra legjobb, legminőségibb szolgáltatást. Igaz, hogy Harkány hotel kínálata igencsak gazdagnak mondható, én mégis teljesen egyértelműnek gondolom, hogy a Baranya Hotel kínálata felülmúl minden más konkurenciát. Wellness részlege egészen kiemelkedő, konyháját, személyzetét, megjelenését pedig szintén csak a legnagyobb elismerés hangját lehet megemlíteni. Árai azonban így sem mondhatóak elrugaszkodottnak, sőt! Nyugodt szívvel mondhatom, hogy kifejezetten pénztárcabarát üzletet köthetünk, ha a hotel honlapján árajánlatot kérünk. A harkányi hotelek közül messze kiemelkedőnek találom e tekintetben (is).

Ha pedig nem feltétlenül csak gyógyfürdőbe kívánkoznánk elmenni harkányi kirándulásunk során, számos más program, helyszín is várja az érdeklődőket. Számos vallás gyakorlói találhatják meg az őket képviselő templomot (mindegyiket igencsak míves kivitelben), valamint a híres Harka Kút is sok szép pillanattal örvendeztetheti meg az odalátogatót. Egy hosszú nap végén pedig örömmel kortyolunk el egy üveg jóleső fehérbort a közeli pincészetekben. Éjszaka pedig nyugodtan hajtjuk álomra fejünket újfent a Baranya Hotel stílusosan kialakított szobáiban.

Mit is lehetne mondani még? Akinek a lába fáj, azért menjen Harkányba; aki egyszerűen csak kikapcsolódni szeretne a lehető legmagasabb nívójú körülmények között, neki pedig azért ideális úti cél Harkány. Hotel tekintetében pedig a Baranya Hotel – mint már említettem – teljesen egyértelmű választás.

Így most jobban belegondolva, mindannyian sokat köszönhetünk Pogány János úrnak és – bármilyen furcsán hangzik is – a lábfájásának: ha ő nincs, ha ő nem fedezi fel, milyen értékek is lappangnak Harkány mélyén, azt gondolom, sokunk élete lenne most élmények tekintetében sokkal szegényebb.